Kuchnia

Żarcie

Orzechowe Brownie (torcik)

Klasyczne brownie kroi się w kwadraty, to upieczone zostało w okrągłej formie (18 cm) i podane jako czekoladowy torcik z dodatkiem bitej śmietany wymieszanej z posiekaną czekoladą z orzechami.
300 g gorzkiej czekolady

100 g gorzkiej czekolady z orzechami

1/2 kostki masła + 1 łyżka do posmarowania formy

1/2 szklanki mąki pszenej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/2 szklanki cukru

3 jajka

200 g łuskanych orzechów piniowych lub włoskich

W kąpieli wodnej małym ogniu rozpuszczamy w misce masło z 200 g posiekanej czekolady, dokładnie mieszamy.

Jaja ubijamy mikserem, dodajemy cukier i mąkę wymieszaną z 1 łyżeczką sody oczyszczonej.

Do masy dodajemy przestudzoną czekoladę, wrzucamy 3/4 posiekanych niezbyt drobno orzechów i mieszamy ręcznie silikonową łyżką.

Spód formy smarujemy masłem, posypujemy orzechami, ciasto wlewamy do formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 st. C, pieczemy około 20 minut.

Przygotowujemy polewę czekoladową.

Siekamy drobno 100 g czekolady, którą zalewamy 100 ml wrzącej śmietany kremowej, dokładnie mieszamy do połączenia i wylewamy na wyjęte z formy brownie, posypujemy resztą orzechów.

200 ml śmietany 30 % ubijamy, dodajemy drobno posiekaną czekoladę z orzechami, podajemy do orzechowego brownie pokrojonego w trójkąty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation