DIY - zrób to sam

Jesienią

Wino z głogu
5 kg owoców głogu

10 l wody

4 kg cukru

12 dag rodzynek



Głóg dokładnie oczyścić i wypłukać pod bieżącą wodą. Wsypać owoce do butli. Wodę zagotować z cukrem i pozostawić do wystudzenia. Zalać głóg wsypany do butli. Utrzeć rodzynki np. w makutrze lub moździerzu i zalać je ciepłą wodą taką ilością aby były przykryte i pozostawić w ciepłym miejscu na trzy dni. Po ich upływie przelać namoczone rodzynki do butli i zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną. Butlę pozostawić w temperaturze pokojowej na trzy miesiące, nie ruszając jej z miejsca. Po tym czasie zleć wino wężem gumowym z jednej butli do drugiej i zostawić zakorkowane korkiem z rurką fermentacyjną na dwa miesiące, aby wino się sklarowało. Wówczas wino będzie już dobre, aby rozlać je do butelek i zakorkować.

Rozmoczony głóg można jeszcze raz użyć do wyrobu wina zalewając owoce 7 litrami wody przegotowanej z 11 kg cukru. Nie potrzeba dodawać innych przypraw. Postępujemy tak samo jak za pierwszym nastawieniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation