Kuchnia

do szkoły

Składniki (na 2 porcje):

60 g kuskusu
1 mała młoda cebulka, posiekana w cienkie piórka
160 g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
dwie garście młodego szpinaku (baby)
spora garść pomidorków koktajlowych
2 ogórki gruntowe
dressing: 2 łyżki oliwy ev, 1 łyżka soku z cytryny, 1 ząbek czosnku, szczypta suszonego tymianku, 1/3 łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz do smaku

Kuskus przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (ja zalewam go wodą). Szpinak myjemy, osuszamy, drobno siekamy. Pomidory kroimy na pół. Ogórki obieramy, kroimy w plasterki. Napęczniały kuskus spulchniamy widelcem. W salaterce umieszczamy kuskus, cebulkę, odsączoną ciecierzycę, pomidorki, szpinak, ogórki.

Przygotowujemy dressing. Czosnek drobno siekamy, posypujemy szczyptą soli i rozcieramy bokiem noża na pastę. W słoiczku umieszczamy oliwę, sok z cytryny, suszone zioła, czosnek. Zakręcamy i potrząsamy do połączenia. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę zalewamy dressingiem i podajemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation