Kuchnia

Food

MangoPapaja: Gulasz z łopatki wieprzowej z dynią, grzybami leśnymi i cukinią

Składniki (4-5 porcji):
•1 kg łopatki wieprzowej
•500 gram dyni
•1 kg cukinii
•600 gram świeżych grzybów leśnych (np. podgrzybki, kurki...)
•1 puszka pomidorów
•1 cebula
•1 papryka czerwona
•2 ząbki czosnku
•5 ziarenek owocu jałowca
•2 ziarenka ziela angielskiego
•2 liście laurowe
•sól
•pieprz
•łyżka oliwy z oliwek
•szklanka bulionu lub wina

•ryż brązowy/kasza do podania

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy cebulę i czosnek. Kroimy w kostkę łopatkę wieprzową i dodajemy do cebuli, niech się chwilę smaży. W tym czasie kroimy paprykę i grzyby. Dodajemy do mięsa. Następnie wrzucamy do garnka ziele angielskie, liście laurowe i owoce jałowca, doprawiamy całość solą i pieprzem. Dynię i cukinię obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko zalewamy pomidorami z puszki, dodajemy bulion lub wino i gotujemy na wolnym ogniu minimum 1 i 1/2 godziny, najlepiej 2h. Na koniec, tuż przed podaniem doprawiamy jeszcze raz gulasz solą i pieprzem. Mięso powinno być kruche a cukinia tworzy gęsty i pożywny sos. Jest pysznie i aromatycznie. Podajemy z ryżem lub kaszą, z czym lubimy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation