Kuchnia

obiad,kolacja,śniadanie

Makaron ze szpinakiem i anchois

Potrzebujemy:
350 g makaronu pióra
600 g szpinaku, świeżego lub mrożonego
1 ząbek czosnku
2 anchois
100 ml oliwy z oliwek extra virgin
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
1. Oczyść szpinak usuwając zniszczone, naderwane listki. Wypłucz kilkakrotnie w zimnej wodzie, osusz i potnij w paski (lub rozmroź mrożony).
2. Obierz ząbek czosnku i delikatnie go rozgnieć. Anchois pokrój na drobne kawałeczki.
3. Nastaw wodę na makaron i ugotuj go według instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie, rozgrzej w rondelku oliwę i podsmaż na nim czosnek do momentu, gdy nabierze złotego koloru. Dodaj anchois i podgrzewaj je na średnim ogniu, ciągle mieszając przy pomocy drewnianej łyżki.
4. Dodaj szpinak, dopraw szczyptą soli i pieprzem. Smaż przez ok. 2 – 3 minuty, ciągle mieszając.
5. Odcedź makaron i dodaj go do garnka ze szpinakiem. Odstaw danie na chwilę, by nabrało aromatu i podawaj gorące.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation