Kuchnia

Makarone

Makaron z dynią w sosie śmietanowym

Jest to zdrowe, sycące i bardzo smaczne danie. W ponure jesienne dni możemy nacieszyć oczy słonecznym jedzeniem :) Sos dyniowy przygotowuje się tyle co gotuje się makaron, więc bardzo szybko.

Do pasty dyniowej możemy dodać potarty parmezan lub gorgonzolę, fajnie podkręcą smak. Ja niestety nie zauważyłam braku serów w lodówce i było bez :)


Składniki

300g makaronu
500g dyni użyłam odmiany hokkaido
3 łyżki masła
1 cebula
1 chili
2 ząbki czosnku
200 ml śmietanki 18%
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
natka pietruszki

Przygotowanie

sos dyniowy

Na początku wstawiamy wodę na makaron, gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

Dynię obieramy, odcinamy środek z pestkami i kroimy w kostkę 4 x 2 cm.

Na patelnie wlewamy oliwę i masło, układamy dynię, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy bez przykrycia tak długo, aż lekko się zarumieni, następnie przekładamy dynię na drugą stronę, dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek i chili (wycięłam pestki) smażymy przez 5 minut, wlewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem tak długo, aż dynia stanie się miękka.

Na koniec wlewamy śmietankę i doprawiamy solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową, jeśli będzie za gęste to można dolać trochę wody, w której gotował się makaron. Całość posypujemy pokrojoną natką pietruszki.

Jeśli ktoś lubi, można dynię podusić widelcem, dolać trochę mleka, powstanie gęsty dyniowy sos.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation