Kuchnia

Przepisy...

ciasto marchewkowe
Składniki:
170g cukru
3 jajka
175ml oleju słonecznikowego
175g marchewki (2 nieduże marchewki)
2 dojrzałe banany
55g orzechów włoskich
280g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa serowa:
200g serka kremowego typu Philadelphia
3 kropelki aromatu waniliowego
110g cukru pudru

Sposób przygotowania:
Orzechy posiekać.
Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Banany zgnieść widelcem.
Do dużej miski wsypać cukier, dodać jajka, olej, marchewki, banany i orzechy. Kolejno dodać mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wyłożonej papierem do pieczenia. (Papier wyłożyć na dnie tortownicy i następnie zapiąć obręcz.)
Piec w nagrzanym piekarniku około 60 min. w temperaturze 180°C. (Sprawdzić ciasto patyczkiem lub wykałaczką. Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy). Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10 min. we formie, następnie odwrócić, ściągnąć papier do pieczenia i na kratce z piekarnika pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Serek utrzeć z cukrem pudrem i aromatem na jednolitą masę. Polewę wyłożyć na ciasto. (Część polewy wycisnęłam przez szprycę z okrągłą końcówką). Ciasto wstawić do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation