Kuchnia

Ciasta

Ciasto czekoladowe z bananami
Składniki: (robiłam z podwójnej porcji)

1 szklanka brązowego cukru
1 szklanka mąki
5 łyżek kakao
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 dojrzałe banany
1 jajko
1/4 szklanki ciepłej wody
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju roślinnego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Polewa czekoladowa:

1 tabliczka gorzkiej czekolady
60g masła
Wykonanie:

W wysokim naczyniu zmiksować blenderem banany. Do bananów dodać pozostałe płynne składniki - jajko, mleko, wodę, olej, wanilię. W dużej misce połączyć wszystkie suche składniki - mąkę, cukier, sodę, kakao, proszek do pieczenia, sól. Do sypkich składników wlać płynne. Wymieszać ciasto łyżką i wlać do formy, keksówki (ja robiłam ciasto z podwójnej porcji dlatego użyłam prostokątnej blachy). Piec około 40minut w temperaturze 1800C.

Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej. Wylać polewę na ostudzone ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation