Kuchnia

potrawy

Pieczonki, prażonki, kociołek na ognisku

Składniki:
2 kg ziemniaków
1 kg kiełbasy
25 dkg boczku wędzonego
8 cebul
3-4 buraki czerwone
4 marchewki
kilka liści z białej kapusty
sól
pieprz


Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w plastry (grubości 0,5-1 cm). Podobnie postępujemy z marchewką i burakami, w plastry kroimy także obraną uprzednio cebulę. Całość wrzucamy do sporego naczynia, dodajemy pieprz i sól do smaku, mieszamy ręką.
Kociołek lub garnek żeliwny w typie gąsiora nacieramy delikatnie smalcem, na dnie kładziemy umyty liść z kapusty, a następnie dno obkładamy częścią boczku pokrojonego na niewielkie plastry (o grubości zbliżonej do ziemniaków), oraz plasterkami kiełbasy, dalej układamy warstwę przygotowanej mieszanki warzywnej, kolejną warstwę boczku i kiełbasy, i znów mieszankę warzyw - tak postępujemy aż do wykończenia składników. Górę nakrywamy liśćmi kapusty i przykrywamy wiekiem.
Naczynie stawiamy nad mocno rozgrzanym żarem z ogniska (gąsior postawiłam na cegle szamotowej ustawionej na środku paleniska). Pilnujemy stałej wysokiej temperatury żaru dokładając raz na jakiś czas drewno żeby się tliło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation