Kuchnia

Na Slodko

SZYBKI TORCIK Z KASZY MANNY - składniki:
pół litra mleka
pół szklanki kaszy manny
2 łyżki kokosu
100 g masła
pół szklanki cukru i 2-3 łyżki do truskawek
łyżka cukru waniliowego
truskawki (użyłam mrożonych)
1 czerwona galaretka
kilka herbatników
SZYBKI TORCIK Z KASZY MANNY - sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż folią spożywczą, a następnie herbatnikami. Mleko wlej do rondelka i zagotuj. Na gotujące się mleko wsyp kaszę mannę, kokos, cukier, cukier waniliowy oraz pokrojone masło i bardzo energicznie wymieszaj, aby nie zrobiły się grudki. Gotuj jeszcze kilka minut, cały czas mieszając, do momentu aż masa zgęstnieje. Delikatnie wystudzoną przelej na herbatniki. Truskawki włóż do rondelka, dodaj cukier i chwilę gotuj. Następnie zmiksuj je bardzo dokładnie (najlepiej, aby po zmiksowaniu wyszło około 2 szklanek truskawek lub mniej, ponieważ używamy jednej galaretki i w przypadku większej ilości truskawek, mogą one nie stężeć) i do gorących dodaj galaretkę. Mieszaj tak długo, aż galaretka się rozpuści. Zostaw na kilka minut do przestudzenia, a następnie wylej na masę z kaszy manny. Włóż do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem możesz dowolnie udekorować na przykład posypać kokosem lub pokruszonymi herbatnikami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation