Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Napoleonka z jagodami
Składniki (na 6 sztuk):

1 opakowanie ciasta francuskiego
Cytrynowy krem pattisiere:

1 szklanka mleka (używam zwykle 1,5 lub 3,2%)
3 żółtka
5 dag cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
skórka otarta z jednej cytryny
szklanka umytych, osuszonych jagód
Wierzch:

1 roztrzepane jajko
cukier puder
Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
Przekrój płat ciasta francuskiego wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę przekrój na 6 części.
Ułóż wycięte prostokąty ciasta francuskiego (zachowując odstępy między ciastkami) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka.
Piecz ciastka ok. 10 minut, aż się lekko zarumienią. Po upieczeniu ostudź na drucianej kratce.
Przygotuj krem. W garnku zagotuj mleko.
Ubij żółtka z cukrem na puszystą, białą masę. Dodaj mąkę ziemniaczaną.
Do gotującego się mleka, dodaj masę żółtkową i mieszaj, aż krem zgęstnieje. Krem powinien mieć konsystencję budyniu.
Dodaj startą skórkę z cytryny i wymieszaj.
Krem ostudź przykrywając miskę folia tak, aby dotykała kremu (w ten sposób nie powstanie z wierzchu skorupa). Najlepiej włóż do lodówki.
Aby zrobić napoleonkę, wystarczy wziąć 2 upieczone ciastka francuskie. Na jedno z nich połóż krem, jagody, przykryj drugim ciastkiem.
Przed podaniem całość oprósz cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation