Kuchnia

Food

MangoPapaja: Potrawka z kurczakiem, pieczarkami, fasolką szparagową i dynią


Składniki (4 porcje):
•400 gram piersi kurczaka
•500 gram dyni
•200 gram fasolki szparagowej żółtej- ja użyłam zamarynowanej, zeszłorocznej
•papryka czerwona
•cebula
•czosnek
•3/4 puszki pomidorów, najlepiej krojonych
•450 gram pieczarek
•sól
•pieprz
•liść laurowy
•ziele angielskie
•łyżka oliwy z oliwek

•świeże oregano do przybrania przed podaniem
•kasza pęczak do podania

Cebulkę i czosnek drobno siekamy i na rozgrzanej oliwie, w dużym garnku, smażymy. Dodajemy pokrojone w kostkę piersi kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i smażymy kilka minut. W tym czasie kroimy pieczarki na 4 części i wrzucamy do kurczaka. Czas pokroić w kostkę paprykę, którą również wrzucamy do garnka z pozostałymi, smażącymi się składnikami. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki i całość dusimy 25-30 minut. W tym czasie fasolkę szparagową kroimy na pół bądź na 3 części, tak by miała długość 2-3 cm a dynię kroimy w niewielką kostkę około 1cmx 1 cm. Gdy minie 30 minut wrzucamy do garnka fasolkę szparagową oraz dynię i dusimy całość jeszcze 20 minut. Przed podaniem doprawiamy solą i pieprzem oraz ozdabiamy świeżym oregano. Potrawka świetnie smakuje z kaszą pęczak.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation