Kuchnia

Przekąski

Pasta do pieczywa z prażonego słonecznika i suszonych pomidorów

składniki:

2 szklanki nasion słonecznika bez łupinek

12 połówek suszonych pomidorów w oleju

50ml oleju, w którym były pomidory

sok z połowy cytryny

1 ząbek czosnku

pół łyżeczki soli

mała szczypta pieprzu cayenne

1 łyżka pasty tahini (można pominąć)

w razie konieczności kilka łyżek zimnej wody



wykonanie:

1. Słonecznik umieszczamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175-180 stopni na około 10-15 minut. W trakcie prażenia należy co jakiś czas przemieszać ziarenka potrząsając blaszką, aby się nie przypaliły. Gotowy słonecznik powinien mieć złoto-brązowy kolor.

2. Gdy słonecznik przestygnie umieszczamy go w blenderze, dodajemy olej i miksujemy, aż osiągnie gładką konsystencję. Potrwa to kilka minut. W między czasie będzie przybierał konsystencję od grudkowatej do mokrego piasku, ale w końcu zamieni się w masełko. Jeśli posiadacie słabszy blender można dać mu odpocząć w trakcie miksowania, aby się nie przegrzał.

3. Następnie dodajemy pomidory, czosnek, sól, sok z cytryny oraz cayenne. Miksujemy wszystko ponownie, aż uzyskamy konsystencję pasty. Jeśli wyjdzie ona bardzo gęsta należy dodać 1-2 łyżki wody i ponownie przemiksować. Można powtórzyć tę czynność, aż do uzyskania pożądanej gęstości.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation