Kuchnia

kuchnia

Przepis na kurczaka w wyjątkowym sosie pieczarkowym
Tradycyjny sos pieczarkowy znają chyba wszyscy. Wystarczy jednak dodać odrobinę czerwonego wina i tymianku, a sos staje się naprawdę wyjątkowy… Serdecznie zapraszam :)

Potrzebne będą:
[unordered_list style="tick"]

2 piersi z kurczaka
200-250 g pieczarek
1 cebula
ok. 200 ml śmietany 36%
1-2 łyżki masła
4-5 ząbków czosnku
tymianek (suszony lub świeży)
ok. 100 ml czerwonego wina
sól, pieprz, oliwa do pieczenia





Piersi z kurczaka myję osuszam, doprawiam solą i pieprzem i wstawiam do nagrzanego piekarnika na jakieś 25-30 min.

Pieczarki myję i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę kroję w kostkę. Pieczarki i cebulę wrzucam na patelnie na rozgrzane masło i smażę kilka minut aż cebulka zmięknie. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję pokrojony w plasterki czosnek.


Jak pieczarki odparują podlewam winem i dorzucam tymianek.



Dopiero wtedy dolewam śmietanę i jeszcze chwilkę smażę.



Podaję upieczonego kurczaka polanego tym wyjątkowym sosem pieczarkowym… ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation