Kuchnia

Zupki

zufikowo: Bigos włoski

1 średnia główka kapusty włoskiej
kilka suszonych pomidorów posiekanych ( tym razem dałam chipsy pomidorowe BIO )
pętko kiełbasy myśliwskiej
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
1 łyżeczka kminku
listek laurowy
sól, pieprz
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki




Do przygotowania potrawy użyłam średniej wielkości garnka (3l).

Kapustę myjemy, zdejmujemy zewnętrzne liście, wycinamy twarde części, siekamy w paseczki.
Cebulę i kiełbasę kroimy w kosteczkę i szklimy na 2 łyżkach oleju w garnku, dodając też pod koniec posiekany w duże kawałki czosnek. Dorzucamy kapustę, krótko smażymy 1 minutę i zalewamy wodą lub bulionem (ok. 1 szklanki). Dodajemy pozostałe przyprawy (oprócz koncentratu) i dusimy pod przykryciem do miękkości kapusty. Pod koniec dodajemy koncentrat, obsypujemy mąką sos (przez siteczko aby nie było grudek), mieszamy, chwilkę gotujemy. Możemy zwiększyć ilość płynu, zależy czy chcemy uzyskać więcej sosu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation