Kuchnia

Przepisy

Sałatka gyros
Sałatka gyros
W internecie można znaleźć bardzo dużo wersji tej sałatki. Można ją zrobić z cebulą, bez cebuli, z majonezem, z sosem czosnkowym itd. Według mnie najsmaczniejsza jest z cebulą (bo dodaje pikanterii) i z sosem czosnkowym, który nadaje idealny smak sałatce. Polecam na wszelkiego typu imprezy bo dość dużo jej wychodzi :)

Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 5 ogórków konserwowych
- ketchup
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka kukurydzy
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- sos czosnkowy: 3/4 dużego jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, 2 duże ząbki czosnku, sól, pieprz
- przyprawa gyros, sól, pieprz
- olej rzepakowy


Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić do miski, do której wlewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, dodajemy przyprawę gyros, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na patelni. Usmażone mięso zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie szatkujemy kapustę pekińską, cebulę kroimy w malutką kostkę, a ogórki i paprykę w większą kostkę.

Sałatkę układamy warstwowo w przeźroczystej misce. Na spód dajemy usmażone mięso, następnie cebulę, ogórki, ketchup (cienka warstwa), paprykę, puszkę kukurydzy i poszatkowaną kapustę pekińską. Po wierzchu polewamy sosem czosnkowym, który przygotowujemy mieszając jogurt naturalny z majonezem i dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation