Kuchnia

Ciasta

Śledzie zielone mojej Mamy - Kobieta w INTERIA.PL


Bez tych śledzi nie wyobrażam sobie Wigilii w moim rodzinnym domu. Mimo, że są bardzo proste w przygotowaniu moja Mama zwykła robić je właśnie z okazji Świąt. Nie znam osoby, której by nie posmakowały - są delikatne, kruche a zarazem pełne wyrazistych smaków. Polecam jako świetną przekąskę, także podczas karnawałowych szaleństw.
Śledzie zielone mojej Mamy /Smacznego
Śledzie zielone mojej Mamy
/Smacznego

Składniki:

1 kg śledzi zielonych (filetów)
1 szklanka wody
125 ml oleju
125 ml octu
3 czubate łyżki keczupu
3 łyżki cukru
1 łyżka soli
2 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
4 duże cebule

Przygotowanie:
1. Śledzie kroimy na około centymetrowe kawałki.

2. Pozostałe składniki umieszczamy w garnku, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia - gotujemy 2 minuty.
3. Dodajemy śledzie i gotujemy nie więcej niż minutę aby śledzie się nie rozpadły.
4. Delikatnie przekładamy śledzie z zalewą do pojemnika z przykrywką, studzimy i zostawiamy na 24 godziny w lodówce
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation