Kuchnia

Słodkości

SERNIKI BORÓWKOWY
Składniki na spód:
225g ciastek digestive
ok. 60g miękkiego masła


Ciasteczka dokładnie zmiksować blenderem. Dodać masło i zmiksować raz jeszcze. Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem a boki natłuścić. Masą ciasteczkową dokładnie wylepić dno. Wyrównać i odstawić do lodówki celem schłodzenia


Składniki na warstwę serową:
700g sera twarogowego (zmielony trzykrotnie lub wiaderkowy)
3 jajka
200g białej czekolady (rozpuszczona w kąpieli wodnej)
2 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego
2 łyżki cukru z wanilią (klik)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (klik)
500ml borówek


Borówki zmiksować. Dodać pozostałe składniki i zmiksować raz jeszcze do połączenia składników - nie za długo.Na koniec partiami dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Zmiksować.
Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 minut w temp. 160 stopni.
Upieczony sernik wystudzić a następnie wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.


Składniki na Eton mess:
500g śmietany kremówki 36%
1/2 łyżki cukru pudru
15szt średnich bezików (średnica ok 3cm)
200g borówek

Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i miksować jeszcze chwilę. Bezy pokruszyć i wmieszać delikatnie do śmietan.
Eton mess wyłożyć na sernik, udekorować wcześniej borówkami i listkami mięty. Podawać od razu. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation