DIY - zrób to sam

grilowanie

Kurczak z grilla w marynacie jogurtowej

SKŁADNIKI :

1 duża podwójna pierś z kurczaka
1 ząbek czosnku do marynaty
3 ząbki czosnku do sosu
sól morska ziołowa do smaku
curry około 1,5 łyżeczki ( można zmniejszyć tą ilość)
pieprz do smaku (może być też młotkowany)
2 opakowania jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu tradycyjnego


PRZYGOTOWANIE :

W misce mieszamy z 1 jogurtem przyprawy. Wyciskamy przez praskę 1 ząbek czosnku i dodajemy do marynaty jogurtowej.

Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze, podłużne porcje i wkładamy do marynaty. Mieszamy i odstawiamy na około 3 godziny do lodówki.

Po zamarynowaniu każdy kawałek nadziewamy na patyczek do szaszłyków.

Pozostałe ząbki czosnku wyciskamy przez praskę i łączymy z jogurtem i majonezem. Dokładnie mieszamy. Jeśli lubicie bardziej intensywny smak czosnku, to warto dodać jeszcze jeden ząbek.

Mięso grillujemy na rozgrzanym wcześniej grillu z każdej strony.

Grilluje się dosyć szybko. Podajemy z sosem czosnkowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation