Kuchnia

zdrowe ale nie nudne

Mini-gołąbki wegetariańskie z kapusty pekińskiej z ryżem i warzywami w złocistym sosie serowym (Lazur złocisty)

Składniki

100 g ryżu długoziarnistego Kupiec, np Basmati
3 niewielkie papryki, każda w innym kolorze, pokrojone w drobną kostkę
1 cebula, drobno posiekana
1 kapusta piekińska
sól i pieprz
250 ml bulionu warzywnego
200 g śmietanki 30%
opakowanie sera Lazur,złocistego




Przygotowanie



Z kapusty oddzielić najładniejsze liście i każdy parzyć przez minutę w gotującej się wodzie. Ostrożnie odciąć zgrubiałe części. Odstawić do ostygnięcia. W tym czasie ugotować ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażyć cebulkę, dodać po chwili paprykę i dusić razem kilka minut, wymieszać z ryżem, doprawić solą i pieprzem. Gotowym farszem nadziewać liście kapusty, zawijać jak tradycyjne gołąbki i układać ciasto w naczyniu żaroodpornym wyłożonym nieuzytymi liśćmi kapusty. Zalać gołąbki bulionem, przykryć kolejnymi liśćmi i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez 30 minut. W tym czasie przygotować sos: do rondelka wlać śmietankę i wkruszyć ser, podgrzewać mieszając aż ser się rozpuści. Polewać gotowe gołąbki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation