Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

500 g mąki pszennej
250 g masła, zimnego
1 szklanka cukru pudru
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany
2 całe jajka
1 i 1/2 litra mleka
4 torebki budyniu śmietankowego albo waniliowego z cukrem (u mnie śmietankowe, 2 z cukrem, 2 bez)
1 i 1/2 kg jabłek (u mnie ligol, choć mogą być też miękkie odmiany)
Blaszka 25x36 cm

1. Ciasto
W dużej misce wymieszać przesianą mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. W szklance rozbełtać jajka ze śmietaną i wlać do mąki. Przemieszać składniki widelcem i dodać pokrojone w kostkę masło. Zagnieść całość na jednolite ciasto i wstawić do lodówki na czas przygotowywania jabłek i budyniu.

2. Jabłka
Obrać i pokroić w ćwiartki, a każdą ćwiatkę na trzy części.

3. Budyń
Zagotować litr mleka, a w połowie litra rozpuścić budyniu. Rozczyn wlać na gotujące mleko i mieszać do zgęstnienia całości - ok. 2-3 minut.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).

4. Formowanie
Połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno, po czym ponakłuwać widelcem. Na cieście ułożyć kawałki jabłek (u mnie rządkami), a następnie wylać na nie budyń. Na koniec rozwałkować drugą część ciasta i położyć na budyniu. Można ponownie ponakłuwać z wierzchu widelcem.
* Ciasto po rozwałkowaniu najlepiej przenosiło mi się w kawałkach, wylepiając brakujące miejsca.

5. Pieczenie
Piec 45-50 minut. Jeśli ciasto zbyt szybko zacznie się rumienić z wierzchu, należy przykryć je papierem do pieczenia. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Znalezione na:
http://bakeandtaste.blogspot.com/2013/10/placek-z-budyniem-jablkami-siostry-anieli.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation