Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Madame Edith: Pumpkin Spice Latte

Pumpkin Spice Latte - składniki:
/na 1 porcję/

espresso (pojedyncze lub podwójne - jak wolicie)
2/3 kubka gorącego mleka (użyłam 2%)
3 czubate łyżeczki puree z dyni (przepis znajdziecie we wpisie "Puree z dyni")
1-3 łyżeczki brązowego cukru / syropu klonowego / miodu (według upodobań)
1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
pół płaskiej łyżeczki przyprawy do dyni (lub dwie szczypty cynamonu, szczypta imbiru w proszku, szczypta zmielonych goździków, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta ziela angielskiego oraz kardamonu)


Opcjonalnie:

bita śmietana

Pumpkin Spice Latte - przygotowanie:

Zaparzamy espresso. Podgrzewamy mleko (może być w spieniaczu np. aeroccino, o którym pisałam we wpisie "Jaki ekspres do kawy wybrać?", lub rondelku, ale tak, by nie zrobił się kożuch). W miseczce mieszamy przyprawy.
Do blendera wlewamy kawę, mleko, wanilię, dodajemy mus z dyni oraz połowę przypraw.
Blendujemy dłuższą chwilę, by jak najbardziej rozdrobnić ewentualne "włoski" z dyniowego musu.Miksturę wlewamy do kubka przez sitko o grubych oczkach - wyeliminujemy dzięki temu większe kawałki dyni, które się nie rozpadły podczas miksowania.Dekorujemy bitą śmietaną. Posypujemy pozostałą częścią mieszanki przypraw.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation