Kuchnia

Food

MangoPapaja: Dietetyczne ciasto dyniowe

Dynia ma bardzo mało kalorii, zaledwie 20 kcal na 100 gram i głównie składa się z wody. Jej zaletą jest to, że ma bardzo mało tłuszczu dlatego świetnie nadaje się na diecie. Dania z dynią charakteryzują się niską kalorycznością oraz są lekkostrawne.

Składniki:
•szklanka puree z dyni (około 220 gram, dynię pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie blenderujemy na gładki krem)
•4 łyżki cukry trzcinowego
•szklanka płatków owsianych
•2 jaja
•3 łyżki mąki orkiszowej
•łyżeczka sody oczyszczonej
•3 łyżki jogurtu naturalnego
•3 łyżki otrębów owsianych
•łyżka siemienia lnianego
•pół szklanki nasion słonecznika
•80 gram suszonych śliwek
•2 łyżki oleju kokosowego (można zastąpić masłem, oliwą z oliwek)
•łyżeczka cynamonu
•1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

•100 gram gorzkiej czekolady o zawartości kakao minimum 70%
•łyżka wody

Puree z dyni mieszamy z jajkami oraz płatkami owsianymi i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę, olej, jogurt naturalny, siemię lniane, otręby, cukier, cynamon, gałkę muszkatołową oraz sodę i dokładnie mieszamy. Śliwki kroimy na mniejsze części i wrzucamy do miski z ciastem, dodajemy również nasiona słonecznika i całość przelewamy do formy (keksówka o długości 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 minut. Następnie odstawiamy ciasto do wystygnięcia, najlepiej przez całą noc niech leżakuje w lodówce. Ciasto jest wilgotne, słodkie i pyszne. Polecam!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation