DIY - zrób to sam

kulinaria

zupa marchewkowa z lanymi kluseczkami
40dag młodej marchewki
1 cebula
2 łyżki masła
ok 2l bulionu
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
śmietana
świeża mięta
sól, pieprz, cukier

Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę; cebulę drobno siekamy i przesmażamy wszystko na maśle. Przekładamy wszystko do gorącego bulionu i gotujemy około 30min. aż marchewka będzie miękka. Dodajemy koncentrat pomidorowy i całość miksujemy blenderem. Zupę doprawiamy pieprzem, solą, cukrem.


lane kluski:

2 jaja
szczypta soli
2 łyżki pełne mąki

mieszamy wszystko w kubku, jak jest za gęste dodajemy troszkę wody. Gotujemy w zupie wlewając z kubka.

Na talerzu posypujemy świeżą posiekaną miętą i dajemy kleks śmietany....
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation