Kuchnia

pełny talerz

Ciasto cappuccino z wiśniami na makowym biszkopcie
Składniki na biszkopt:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki maku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier. Do białek dodać rozmieszane żółtka, przesiać mąki z proszkiem, dokładnie wymieszać. Przelać ciasto na blaszkę o wymiarach 24/32 cm i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 25 min. Wystudzić.
Składniki na nasącz:
100 ml wody
30 ml wiśniówki
Wymieszać składniki, nasączyć upieczony biszkopt, raz koło razu.
Składniki na masę wiśniową:
2 szklanki wydrylowanych wiśni
4 łyżki cukru
1 galaretka wiśniowa
Wiśnie wsypać do rondelka, podlać odrobiną wody, dodać cukier i dusić ok. 20 min. Wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać, wystudzić. Kiedy wiśnie są już gęstawe, przełożyć je na biszkopt i wstawić do lodówki.
Składniki na masę kawową:
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
330 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukru
3 łyżeczki żelatyny
Kawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, odstawić. Serek mascarpone utrzeć z cukrem, dodać śmietankę i ubijać mikserem, aż będzie gęsta i błyszcząca. Pod koniec ubijania dodać kawę z żelatyną i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na ciasto. Wstawić do lodówki. Wierzch ozdobić startą czekoladą lub kawą mieloną.
Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation