DIY - zrób to sam

kulinaria

składniki:
1 średniej wielkości kalafior
2 średnie ziemniaki
1 szklanka zmielonych migdałów
4 łyżki zmielonych orzechów ziemnych (niesolonych)
1 natka świeżej pietruszki
2 łyżeczki masła
ok 3-4 łyżki mleka
suszony rozmaryn
(ser gorgonzola - można włożyć do środka jako wkładkę)
sok z cytryny do skropienia kotlecików
płatki chilli
oliwa z oliwek
sól,pieprz



przygotowanie:
ugotuj kalafiora i ziemniaki w lekko osolonej wodzie, aż będą al dente. rozdrobnij kalafiora z 1 łyżeczką masła na purée, a ziemniaki rozbij tłuczkiem z 1 łyżeczką masła i mlekiem.obie masy połącz ze sobą i dla konsystencji dodaj 2 łyżki orzechów ziemnych i 2 łyżki migdałów. na koniec dorzuć poszatkowaną natkę pietruszki i dopraw do smaku solą, pieprzem i płatkami chilli. na płaski talerz wysyp resztę orzechów ziemnych i migdałów i wymieszaj razem z suszonym rozmarynem. formuj masę na nieduże kotleciki, panieruj w orzechowej posypce i układaj na patelni grillowej lekko wysmarowanej oliwą. przy formowaniu kotlecików możesz oddać ulubiony ser do środka.
smaż kotleciki obustronnie do momentu, aż uzyskają złotobrązową barwę.
podawaj na ciepło np z pastą jajeczno-krabową i kawiorem:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation