Kuchnia

sałatki

Feel Eat!: Sałatka z piersią z kurczaka, winogronem i prażonymi pestkami

jedna pierś z kurczaka
mix sałat (ilość dowolna)
5 kulek zielonych winogron
pół zielonego ogórka
1/4 czerwonej cebuli
jedna rzodkiewka
pestki słonecznika (łyżka)
łyżka musztardy Dijon
łyżka oliwy z oliwek
łyżka octu winnego
sól, pieprz


Pierś z kurczaka umyć, wysuszyć i dokładnie oczyścić ze wszystkich żyłek. Przyprawić lekko solą i pieprzem. Usmażyć na patelni teflonowej z obu stron i odstawić mięso do odpoczęcia.
Przygotować sos: połączyć musztardę, oliwę i ocet balsamiczny. Można dodać opcjonalnie łyżeczkę miodu, smak będzi lepszy, ale i niestety znajdzie się w sałatce więcej węglowodanów.
Przekroić winogrono na połówki, pokroić w talarki cebulę, ogórka i rzodkiewkę.
Na suchej patelni podprażyć łyżkę pestek słonecznika.
Na talerzu ułożyć mix sałat, rozłożyć pokrojone warzywa i winogrono, pokroić w plasterki pierś z kurczaka i położyć na sałacie, wszystko polać sosem i posypać podprażonymi pestkami.

Wartość kaloryczna sałatki : 412 kcal
Białko : 40 g
Tłuszcze : 21 g
Węglowodany : 14 g
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation