Kuchnia

zapiekanki

WIOSENNA SALATKA Z BOCZKIEM I JAJKAMI.

Składniki (na 4 porcje):

opakowanie mieszanki różnych sałat
150 g pomidorków koktajlowych
50 g wędzonego boczku
4 kromki pieczywa tostowego
1 podwójny filet z kurczaka
6 łyżek oleju
1 łyżka musztardy z czerwonym winem
3-4 łyżki octu
sól morska z pieprzem
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
cukier
pęczek szczypiorku
8 jajek



Jajka ugotować na twardo i pokroić w ćwiartki.

Sałaty opłukać i osuszyć. Pomidorki koktajlowe umyć i każdy przekroić na pół.

Wędzony boczek pokroić w paseczki i wysmażyć na rozgrzanej patelni. Wyjąć na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Chleb tostowy pokroić w kosteczki ok. 2 cm wielkości. Do tłuszczu wysmażonego z boczku wlać 1 łyżkę oleju i usmażyć grzanki.

Każdy filet z kurczaka przeciąć wzdłuż na 2 cienkie płaty. Oprószyć solą morską z pieprzem i suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Usmażyć na 1 łyżce oleju na patelni grillowej. Ostudzić i pokroić w paseczki.



Przygotować sos: musztardę wymieszać z octem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, oraz cukrem. Ostrożnie wlać resztę oleju. Szczypiorek pokroić i dodać do marynaty.



W misce wymieszać sałatę, pomidorki, podsmażony boczek oraz grzanki. Polać przygotowanym sosem i wymieszać. Porcje sałatki rozłożyć na talerze, na każdej ułożyć pokrojone mięso i ćwiartki jajek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation