Kuchnia

pychotki

Torcik Melba

Składniki:
3 jajka
225 g cukru
2 opakowania cukru waniliowego
100 g mąki
25 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g siekanych pistacji
300 g mrożonych malin
Puszka brzoskwiń (425 ml)
12 płatków żelatyny
500 g jogurtu naturalnego
Sok z połowy cytryny
600 g śmietany kremówki

Przygotowanie:
Jajka rozdzielić. Białka ubić z 3 łyżkami zimnej wody, wsypując 100 g cukru i opakowanie cukru waniliowego. Kolejno dodawać żółtka. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, i pistacjami (odłożyć łyżkę pistacji do dekoracji). Wmieszać do masy jajecznej. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy (26 cm), wyrównać. Piec w 175 st. C przez 20-25 minut, ostudzić.
Maliny rozmrozić, 20 malin odłożyć do dekoracji. Brzoskwinie osączyć na sicie. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, 125 g cukru i opakowaniem cukru waniliowego. 400 g śmietany ubić. Brzoskwinie i maliny oddzielnie zmiksować. Żelatynę odcisnąć, rozpuścić, wymieszać najpierw z dwoma łyżkami masy jogurtowej, a następnie z resztą masy. Wmieszać bitą śmietanę. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać zmiksowane maliny, do drugiej zmiksowane brzoskwinie. 2/3 masy brzoskwiniowej rozsmarować na spodzie ciasta, wstawić na 10 minut do zamrażalnika. Pozostałą masę brzoskwiniową wymieszać z 1/3 masy malinowej, nałożyć kolejną warstwę i wstawić na minut do zamrażalnika. Na końcu nałożyć masę malinową i odstawić tort w chłodne miejsce na co najmniej 6 godzin. Tort uwolnić z formy. 200 g śmietany ubić, posmarować brzegi i dekorować powierzchnię tortu. Do dekoracji użyć również maliny i posiekane pistacje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation