Kuchnia

Marzena Żarska

Ciasto orzechowe z jabłkami

Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 jajka
- 1/2 kostki margaryny
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 10 dag rodzynek
- 6 średnich jabłek
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia




Miękką margarynę utrzeć z cukrem, potem dodawać po jednym jajku i nadal miksując, stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Wsypać orzechy, jeszcze raz zmiksować.

Do masy wsypać rodzynki i pokrojone w niedużą kostkę obrane jabłka, wymieszać dokładnie łyżką. Przełożyć do podłużnej formy keksowej, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w 180ºC
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation