DIY - zrób to sam

ciasta

Banoffee

Składniki na jedną tartę:
220g mąki
120g masła
50g cukru pudru
skórka starta z 1/2 cytryny
2 żółtka

1. Zagnieść ciasto z podanych składników. Jeśli nie uda się wyrobić ciasta, można dodać łyżkę kwaśnej śmietany.
2. Schłodzić ciasto w lodówce przez pół godziny.
3. Wyłożyć formę papierem do pieczenia i rozprowadzić na niej ciasto.
4. Piec przez 10-15 minut w 190 stopniach.

Składniki na krem mascarpone:
200 g serka mascarpone
100 ml śmietany 30%
80 g twarożku śmietankowego
2 łyżki cukru z wanilią
2 łyżki kakao

1. Ubić śmietankę z cukrem.
2. Dodać mascarpone, twarożek i zmiksować.

Ponadto:
2 banany
200 g karmelu
sok z 1/2 cytryny

1. Podgrzać karmel i rozsmarować nim spód tarty.
2. Obrać i pokroić w pasterki banany, skropić je sokiem z cytryny.
3.Przełożyć je na tartę.
4. Przykryć warstwę bananów kremem mascarpone.
5. Posypać kakao.
6. Schłodzić kilka godzin i podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation