Kuchnia

Food

MangoPapaja: Pasztet z zieloną soczewicą, kaszą gryczaną, dynią oraz suszoną morelą i orzechami włoskimi

Składniki (na keksówkę o długości 30 cm):

• 200 gram soczewicy zielonej


• 100 gram kaszy gryczanej


• 500 gram dyni, ważona po obraniu


• 10 suszonych moreli


• 7-8 połówek orzechów włoskich


• sól


• pieprz


• gałka muszkatołowa






Soczewicę i kaszę gryczaną gotujemy- osobno- w wodzie do miękkości. Dynię kroimy w kostkę i dusimy na patelni bez tłuszczu, najlepiej na łyżce wody do momentu aż zacznie się rozpadać. Kaszę, dynię i soczewicę przekładamy do jednego garnka, doprawiamy obficie solą, pieprzem i gałką muszkatołową i blenderujemy na taką konsystencję jaką lubimy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy 1/3 przygotowanej masy, następnie układamy suszone morele. Wkładamy pozostałą cześć masy, dobrze ugniatamy. Na wierzchu układamy orzechy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę i 10 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy pasztet do wystygnięcia, najlepiej na całą noc. Gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation