Kuchnia

Desserts

Ricotta z truskawkami


Składniki

250 g sera ricotta
100 g cukru
50 ml schłodzonej śmietanki 30 %
kruche herbatniki, pełnoziarniste ciastka lub inne ulubione
300 g truskawek, malin lub innych ulubionych owoców
15-20 listków mięty i melisy ( miałam tylko miętę )

Sposób przygotowania

Ciastka pokrusz. Truskawki pokrój w plastry i wymieszaj z pokrojonymi nożyczkami listkami mięty i melisy. Śmietanę ubij z cukrem, dodaj ricottę i wymieszaj. Na dno pucharków nałóż odrobinę masy, następnie warstwę owoców, na to kolejną warstwę masy, a na nią pokruszone ciastka. Na samą górę połóż warstwę masy, a całość udekoruj owocami i listkami ziół. Deser schładzaj w lodówce przez co najmniej 3 godziny.

Z podanej ilości składników wyszło mi 5 deserów w szklankach, jak na załączonych zdjęciach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation