Inne

Barbara Palvin & Cara Delevingne, modelki, Model

Kuchnia w zieleni: Naleśniki meksykańskie (zapiekane)

Składniki (na ok. 8-9 naleśników - zależy od wielkości patelni)
Ciasto
150 g mąki
2 jajka
1 szklanka mleka
szczypta soli
woda gazowana (ok. 1/2 szklanki)

Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy jajka, mleko i całość miksujemy. Dodajemy wodę (tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencję (ciasto nie może być zbyt gęste, ale też i zbyt rzadkie). Ciasto odstawiamy na ok. 30 minut.
Na patelni kładziemy kawałek masła i rozprowadzamy go po całej powierzchni. Wylewamy ciasto, rozprowadzamy po całości powierzchni patelni i smażymy ok. 1 minutę z każdej strony.

Farsz
ok. 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego lub wołowego
mała puszka kukurydzy
mała puszka czerwonej fasoli
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 puszka pomidorów lub ok. 250 ml przecieru pomidorowego
sól, pieprz
słodka i ostra papryka
oliwa

Dodatkowo
ser żółty do posypania (u mnie cheddar)
kwaśna śmietana
szczypiorek

Na oliwie podsmażamy mięso mielone, następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę i posiekany ząbek czosnku. Fasolę i kukurydzę płuczemy pod wodą i dodajemy do mięsa mielonego.
Następnie dodajemy pomidory - musimy ocenić ile ich dodać - farsz nie może być zbyt rzadki, nie powinno być zbędnego soku. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.
Naleśniki nadziewamy farszem, zwijamy w ruloniki, układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy startym serem żółtym i wkładamy do piekarnika nagrzanego ok. 180 stopni na 10-15 minut, aby ser się stopił, a naleśniki ładnie przyrumieniły.
Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i posiekanym szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation