Kuchnia

lunchbox

Sałatka z roszponką i winogronami
Sok pomidorowy

Sałatka z roszponką i winogronami

Składniki na 4 porcje:
300 g sałaty roszponka
2 pomidory
1 czerwona cebula
3 łyżki posiekanych, łuskanych orzechów włoskich
garść winogrona
80 g sera gorgonzola
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki octu winnego
sól, świeżo zmielony pieprz

Roszponkę, winogrona i pomidorki koktajlowe dokładnie umyć. Cebulki pokroić w drobne piórka. Winogrona pokroić na połówki lub ćwiartki. Orzechy drobno posiekać. Ocet wymieszać z połową łyżeczki soli i świeżo zmielonym pieprzem, a na koniec dodać oliwę i ponownie dokładnie wymieszać. W dużej misce połączyć ze sobą: osuszone listki roszponki, pokrojoną cebulkę, przekrajane na połówki pomidorka, winogrona oraz orzechy. Wymieszać z przygotowanym sosem. Na koniec dodać pokrojony w kostki ser gorgonzola i ponownie wymieszać, ale tym razem bardzo delikatnie. Podawać na przystawkę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation