Kuchnia

Ciacho

Kakaowo serowe muffinki

Składniki:
200ml mleka
1 duże jajko
80ml oleju
195g mąki pszennej
100g cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki ciemnego kakao
szczypta soli
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

warstwa serowa:
200g zmielonego twarogu
1 jajko
60g cukru
cukier waniliowy
2 -3 łyżki mleka (opcjonalnie)

Warstwa serowa:
Ser połączyć z jakiem, cukrem i cukrem waniliowym. Jeśli twarożek będzie suchy, to dodajemy 2 -3 łyżki mleka lub np. śmietanki tak, aby masa była kremowa.

Olej, mleko i jajko łączymy razem. Dodajemy makę, kakao, proszek, sól i cynamon. Mieszamy razem (nie za długo!)

Formę muffinkową wypełniamy papilotkami.

Foremki wypełniamy:
- duża łyżka masy kakaowej
- duża łyżka masy serowej
- duża łyżka masy kakaowej
(papilotki powinny być wypełnione do 3/4 wysokości ciastem)

Pieczemy w 180*C przez około 20 -22 minuty.

Po wystudzeniu można polać polewą kakaową.

Przepis i zdjęcie -> mojeekspresjekulinarne.blox.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation