Kuchnia

słodkości

Muffinki bez mąki! | Dolina smaków

Zgodnie z zasadami akcji, moje muffinki nie zawierają pszennej mąki ani białego cukru!

Do przygotowania 12 babeczek potrzebujemy następujących składników:

3 jajka
4 łyżki mielonych otrębów owsianych
1 łyżkę skrobi kukurydzianej
2 łyżki owocowego jogurtu bez dodatku cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka cukru brzozowego
7 suszonych daktyli
Odrobina zapachu cytrynowego dla dodania pięknego zapachu
Szczypta pestek słonecznika i tartej skórki pomarańczowej do posypania
Wszystkie suche składniki mieszamy w misce razem z jogurtem. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do pozostałych składników. Daktyle kroimy na drobne kawałeczki. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszając łączymy z pozostałą masą. Dodajemy odrobinę aromatu cytrynowego, ciągle delikatnie mieszając. Przelewamy masę do silikonowych foremek, posypujemy odrobiną pestek słonecznika i tartą skórką pomarańczową a następnie wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 20 minut. Gdy muffinki się zarumienią, wyciągamy je z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation