Wnętrza

Home Sweet Home

Euforia :)
Składniki na biszkopt:

- 4 jajka

- 4 łyżki cukru

- 4 łyżki mąki

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżka oleju

- 2 łyżki kakao Nesquik

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao ( u mnie Nesquik, ale może być też ciemne kakao ), delikatnie połączyć, na koniec dodać łyżkę oleju, wymieszać. Ciasto wylać do blaszki ( 20x20cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 25 minut w 180 st. C. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.



Składniki na ciasto makowe:

- 200 g maku mielonego

- 1/2 szklanki mleka

- 100 g cukru

- 100 g masła

- 4 jaja

- 50 g mielonych migdałów

- 50g posiekanych orzechów

- 50 g rodzynek

- aromat rumowy

Mak mielony wsypać do rondelka, zalać mlekiem, zagotować, zestawić.

Białka ubić na sztywną pianę.

Masło ucierać z cukrem, dodając stopniowo po jednym żółtku. Do masy maślanej dodać mak, mielone migdały, rodzynki i orzechy oraz aromat rumowy. Na koniec połączyć delikatnie, z ubitymi na sztywno białkami.

Ciasto makowe wylać do blaszki ( takich rozmiarów, jak ta, w jakiej piekł się biszkopt ), wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 40 minut w 180 st. C.



Składniki na krem czekoladowy:

- 170 ml śmietany 30%

- 200 g czekolady (pół na pół mleczna i gorzka )

- 150 g masła



Dodatkowo:

- czekoladowa posypka lub starta czekolada do posypania



Śmietankę podgrzać, w gorącej rozpuścić, połamaną czekoladę, połączyć, tak, by powstała jednolita masa, wystudzić.

Masło zmiksować, dodając po łyżce zimną masę czekoladową. Masę podzielić tak, by wystarczyła na 2 przełożenia i cienkie posmarowanie wierzchu ciasta.

Jeden blat biszkoptu posmarować masą, przykryć ciastem makowym, wyłożyć kolejną część masy, przykryć drugim blatem biszkoptowym. Wierzch ciasta posmarować resztą masy czekoladowej, można posypać startą czekoladą lub tak jak ja czekoladową posypką. Schłodzić w lodówce.
Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation