Kuchnia

pasty, wędliny, do chleba

PASZTECIK TOSKAŃSKI z WĄTRóBEK (PATE' di FEGATO TOSCANO)

Składniki
500 g. wątróbek drobiowych,
1 cebula,
1 marchewka,
1 lyżka posiekanej natki z pietruszki,
2 listki świeżej szałwi (lub pół łyżeczki suszonej),
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
4 łyżki oliwy z oliwek,
1 kieliszek koniaku ,
sól,
piepprz
opcjonalnie: 1 łyżka kaparów
Sposób przygotowania
1.
Pokroić cebulę, marchewkę, pietruszkę i szałwię. Rozgrzać na głębokiej patelni oliwę z oliwęk i podsmażyć na niej wcześniej pokrojone warzywa.Po ok. 5 minutach dodać wątróbki pokrojone na kawałeczki.Kiedy wszystko razem dobrze się rozgrzeje dodać kieliszek koniaku i poczekać aż alkohol wyparuje. Zmniejszyć płomień, dodać koncentrat pomidorowyi trochę wody. Dusić pod przykryciem ok. 20 min. i podlewać w miarę potrzeby wodą. Na sam koniec doprawić solą, pieprzem i dodać kapary. Pozostawić do wystudzenia. Zmiksować blenderem do uzyskania kremowej konsystencji. Podawać z grzankami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation