Książka

Dobre książki

Ciasto Musli

kruche ciasto:
100 g masła
2 żółtka
1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej
1/4 szklanki cukru brązowego
1 łyżeczka cynamonu
1/2 opakowania cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa musli:
2 białka
4 jabłka
3/4 szklanki płatków owsianych
1 łyżka mąki orkiszowej
2 łyżki suszonej żurawiny
1,5 łyżki płatków migdałów
1,5 łyżki sezamu
1,5 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka płynnego miodu

Sposób wykonania:

Do przesianej mąki dodać masło. Posiekać. Dodać żółtka, cukier oraz pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć je w folię i na czas przygotowywania masy musli wstawić do lodówki.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Pozostałe składniki ( poza białkami ) wymieszać ze sobą i dodać przygotowane jabłka. Białka ubić z odrobiną soli na sztywno i delikatnie połączyć z masą musli.

Blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm wyścielić papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, lekko rozwałkować i wyłożyć nim spód blaszki. Wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika i podpiec 10 minut. Wyjąć z piekarnika i nałożyć masę musli. Ponownie włożyć do piekarnika i piec kolejne 30-40 minut. Wyjąć i lekko przestudzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation