Kuchnia

Kuchnia

Zapiekanka po meksykańsku
Liczba porcji: 4
Składniki

2 torebki ryżu
500 g piersi z indyka
1 papryka czerwona
1 puszka fasoli
1 puszka pomidorów bez skórki
5 łyżek koncentratu pomidorowego
½ puszki kukurydzy
2 małe cebule
3 ząbki czosnku
100 g żółtego sera
2 łyżki oliwy
3,5 łyżeczki przyprawy meksykańskiej
½ -3/4 szklanki wody
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
kolendra
sól
pieprz

Instrukcja wykonania

Ryż ugotować w osolonej wodzie (na sypko) zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na 2 łyżkach oliwy.
Do cebuli przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smażyć dodatkową minutę.
Pierś z indyka pokroić w plastry, posolić, popieprzyć i włożyć na patelnię do cebuli.
Paprykę pokroić w kosteczkę. Dodać na patelnie.
Do podsmażonej piersi dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz wodę. Aby zniwelować kwaskowy smak pomidorów można dodać 1 łyżeczkę cukru. Gotować razem, aż mięso przestanie być surowe.
Na patelnię dodać odsączoną puszkę fasoli.
Kawałki mięsa porozdzielać widelcem na "włókna".
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Do pomidorów z mięsem dodać ryż oraz połowę sera.
Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, kolendrą (opcjonalnie) oraz przyprawą meksykańską. Ja miałam gotową mieszankę, ale jest to po prostu mix: soli, cebuli, kminku, chilli, papryki słodkiej, czosnku i cukru.
Mięso z ryżem i warzywami przełożyć do formy do zapiekania.
Posypać z wierzchu kukurydzą i pozostałym serem.
Zapiekać w 180°C przez około 20 minut. Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation