Kuchnia

Ciasta Przepisy

snikers z pijaną śliwką



Wkładka śliwkowa:

Około 50 dag śliwek kalifornijskich zalać alkoholem (może być rum lub czysta wódka) i pozostawić na noc. Śliwki pokroić w paseczki.

Biszkopt orzechowy – składniki:

4 jajka
4-5 łyżek zmielonych orzechów
3 łyżki mąki tortowej
3 łyżki bułki tartej
4 łyżki cukru
1 łyżka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia



Wykonanie: Białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier i żółtka. Ubijać jeszcze około 5 minut. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy i bułkę tartą. Wszystko delikatnie zamieszać. Wylać na posmarowaną blaszkę (25×42) piec w temp,180 stopni około 30 minut.

Wkładka orzechowa – składniki:

25 dag orzechów grubo pokrojonych
5 jaj
3/4 szklanki cukru
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy i miód. Delikatnie wymieszać. Upiec na blaszce posmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia. Po upieczeniu wyłożyć na deseczkę, papier zdjąć.


Krem – składniki:

5 żółtek (z wkładki orzechowej)
1/2 l mleka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 1/2 masła i margaryny (pół na pół)

Wykonanie: Połowę mleka wraz z cukrem dać gotować. W pozostałym mleku rozczepać żółtka i mąkę, wlać na gotujące się mleko i zrobić budyń. Odstawić do wystudzenia. Masło i margarynę utrzeć, następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu.

Łączenie ciasta: Biszkopt orzechowy – część kremu – wkładka orzechowa – krem – śliwki – pozostała część kremu – posypać ciasto mielonymi orzechami i tartą czekoladą (można polać polewą)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation