Kuchnia

kulinaria

ŚWIĄTECZNY LIKIER PIERNIKOWY


Smaczny likier świąteczny z nutą czekoladową i piernikową. Robi się go bardzo łatwo i dosłownie w 5min. Z podanego przepisu wychodzi ponad 800ml likieru.

Składniki:

250ml brązowego rumu
2 łyżki nutelli lub innego kremu czekoladowo- orzechowego (80g)
500ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
100g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Nutellę włożyć do miski i mieszając trzepaczką wlewać powoli rum. Mieszać, aż nutella się rozpuści w rumie.
Dalej mieszając wlewać stopniowo śmietanę. Na końcu dodać cukier i przyprawę do piernika. Całość wymieszać.
Likier najlepiej przelać przez gazę. Likier przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce, w lodówce. Przed pierwszym spożyciem najlepiej schłodzić go przez co najmniej 12godz., aby zgęstniał. Przed użyciem wstrząsnąć butelką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation