Kuchnia

dekoracje inspiracje

Crêpes Suzette

Crêpes Suzette, 1 porcja:

4 - 5 małych naleśników
3 łyżki cukru
sok z 1/4 cytryny
skórka z 1 pomarańczy
sok z 1 - 2 pomarańczy (nie mniej niż 1/2 szklanki)
3 łyżki masła
1 łyżka likieru pomarańczowego
3 łyżki brandy do podpalenia

Do podania:

bita śmietana
lub krem mascarpone (4 porcje): 4 łyżki serka mascarpone, 2 łyżki cukru, 150 ml śmietany 30%. Mascarpone miksować przez około 15 sekund. Oddzielnie ubić śmietanę z cukrem na sztywną pianę. Połączyć mascarpone z bitą śmietaną za pomocą łyżki delikatnie mieszając.


Wykonanie:

Na średnim ogniu rozgrzać patelnię o średnicy około 20 cm, na środek wsypać cukier i skropić go sokiem z cytryny. Trzymać patelnię na średnim ogniu bez mieszania przez około 2 minuty - w tym czasie cukier zacznie bulgotać, powstanie gęsty syrop, który z czasem zacznie się rumienić.
Gdy syrop będzie brązowy (należy uważać, aby cukier się nie przypalił, bo będzie gorzki i cały sos się nie uda) dodać skórkę oraz sok z pomarańczy i szybko wymieszać. Dodać masło i mieszać cały czas aż syrop będzie gładki (mogą pojawić się grudki, które znikną gdy sos będziemy podgrzewać mieszając). Wlać likier pomarańczowy i wymieszać.
Trzymając patelnię z syropem na ogniu włożyć jeden naleśnik i wymaczać go w sosie, złożyć w trójkąt i przesunąć na bok patelni, włożyć drugi naleśnik i powtórzyć jak poprzednio. Przygotować resztę naleśników, następnie wlać brandy i od razu podpalić (ostrożnie, nie należy pochylać głowy nad patelnią!). Aby alkohol się zapalił, sos musi być wrzący. Naleśniki z sosem wyłożyć na talerz i podawać z kremem mascarpone.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation