Kuchnia

Foto blog www.gzikipyry.pl, ...ŁASUCHOWO..., Pyszne obiady

Składniki
• 1/2 kg. mąki pszennej
• 50 g. świeżych drożdży
• szczypta soli
• 3 łyżki drobnego cukru
• jajko
• 1,5 szklanki mleka ( nie może być bardzo zimne)
• 3-4 jabłka

Etapy przygotowania
Mąkę przesiać do bardzo dużego naczynia ponieważ ciasto będzie rosnąć, dodać sól i wymieszać. Pośrodku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Następnie zalać ja połową szklanki mleka i odstawić na 15 min. Potem dodać jajko oraz resztę mleka i wymieszać. Odstawić na 1 -2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jak już ciasto wyrośnie dodać jabłka pokrojone w kostkę i wymieszać. Odstawić na 15-20 min.
Ciasto nabierać łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. jeśli dodamy trochę masła do rozgrzanego oleju racuchy będą miały lepszy smak
Racuchy z jabłkami najlepiej smakują opruszone cukrem pudrem lub z konfiturami.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation