Kuchnia

Paleo na słodko

Batoniki owocowe



W zimie bardziej ciągnie nas do słodkiego. Przegryzanie też nie jest nam obce. Stąd pomysł na dwa w jednym. Przygotowaliśmy (ugnietliśmy) owocowo-orzechowe batoniki.

Potrzebujesz:

200g jabłek suszonych
garść żurawiny
garść migdałów (zmielonych)
100g moreli (opcjonalnie)
2 łyżki wiórek kokosowych
2 łyżki siemienia lnianego (najlepiej samemu zmielić, żeby uzyskać najwięcej omega3)
2 łyżki sezamu (dobry na stawy :))
sok z 1 cytryny (przeciwutleniacz)

Zmiksuj wszystko razem w melakserze (nie spal go tylko, bo owoce suszone są twarde). Zalej sokiem z cytryny. Jak nie będzie się kleiło to możecie wrzucić 2 łyżki miodu. Jeśli samemu mielicie orzechy to zmielcie je osobno i najmocniej jak możecie. Po połączeniu wszystkiego razem ubijcie masę w foremce i wstawcie do lodówki na parę godzin.

Rady:

Jak pewnie się domyślacie, niektóre owoce doskonale się kleją (suszone jabłka, morele, mango, żurawina, śliwki itp), co można wykorzystać i połączyć z orzechami. Ugniatamy i mamy swoje oryginalne batoniki. Cytryna przeciwdziała utlenianiu i czarnieniu owoców.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation