Kuchnia

Moje przepisy

FRANCUSKIE ŚWIDERKI Z MAKIEM

Składniki:

1 płat ciasta francuskiego, 100 g mielonego maku, 50 g cukru, 20 g masła, ok. 1/2 szklanki posiekanych bakalii, 1 łyżka kokosu, ewentualnie aromat migdałowy, 1 białko

Mak, cukier i masło włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wrzącej wody (tyle, żeby mak zrobił się mokry i powstała wilgotna masa), chwilkę pogotować na niewelkim ogniu cały czas mieszając – ok. 2 minuty. Dodać bakalie, kokos i aromat migdałowy, wymieszać i przestudzić. Ciasto francuskie rozłożyć, przekroić na pół (jeżeli robimy z dwóch płatów ciasta to nie trzeba przekrawać). Na jednej połowie cista równomiernie rozsmarować ostudzoną masę makową, posmarować roztrzepanym białkiem i przykryć drugą połową ciasta, lekko docisnąć. Pokroić na paski o szerokości ok. 1,5-2 cm i trzymając za obydwa końce ostrożnie zwijać każdy pasek w spiralę. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posmarować roztrzepanym białkiem i piec w rozgrzanym do 200 stopni C piekarniku przez ok. 20-25 minut, aż świderki się ładnie przyrumienią. Po upieczeniu wyjąć z pikarnika i zostawić do ostudzenia. Udekorować lukrem.Z jednego opakowania ciasta francuskiego wyszło mi 9 sztuk.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation