Kuchnia

Winter/Christmas Taste

Przepis na makowiec drożdżowy

Jak przystało na drożdżowe najlepsze w smaku jest w dniu upieczenia.

Składniki na ciasto:
300 g mąki ( 2 szklanki )
1/2 łyżeczki soli
120 ml letniego mleka ( 1/2 szklanki )
15 g świeżych drożdży ( lub 1 koperta aktywne suche drożdże )
30 g letniego roztopionego masła (1/8 szklanki)
1 żółtko
1 łyżka cukru

Wypełnienie:
ok. 500 g gotowej masy makowej
opcjonalnie ulubione bakalie i orzechy

Wykonanie:
Rozkruszone drożdże zasypać łyżką cukru i zalać letnim mlekiem (nie gorącym).
Odstawić na kilka chwil aby „ruszyły”.

Do miski wlać roztopione masło, żółtko zmiksować, dodać przesianą mąkę z solą.
Zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Wyrabiać przez około 10 minut.
Ciasto na początku będzie twarde z czasem, pod wpływem naszych ciepłych dłoni zmięknie.
Miskę przykrywamy wilgotnym ręcznikiem kuchennym (aby ciasto nie wyschło) i zostawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny w ciepłym miejscu.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Blat lub stolnicę posypujemy mąka i rozwałkowujemy ciasto drożdżowe no prostokąt o grubość 1 cm.
Na powierzchni ciasta rozsmarowujemy warstwę masy makowej. Do dokoła pozostawiamy 1 cm margines.
Ciasto zwijamy w rulon, przecinamy ostrym i obsypanym mąką nożem na dwie części, które zaplatamy ze sobą. Formując okrąg.
Dla ułatwienia zapraszam do tutorialu ze zdjęciami. Wieniec umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy przez 30 do 35 minut na złoty kolor.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation