Kuchnia

Kulinaria

Muffinki cappuccino

Składniki
suche:
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

mokre:
- 100 g stopionego i ostudzonego masła
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki kawy rozpuszczonej w2 łyżkach gorącej wody

do środka:
- 12 kawałków chałwy (ew. można do środka włożyć kawałki czekolady)

W misce wymieszać suche składniki, wlać do nich zmieszane w innym pojemniku mokre składniki. Wszystko wymieszać łyżką tylko do połączenia składników (za długie mieszanie sprawi, że muffinki będą twarde).

Do formy muffinkowej wysmarowanej masłem lub wyłożonej papilotkami nakładać po łyżce ciasta, na środku ułożyć kawałki chałwy (lub czekolady) i nałożyć resztę ciasta.

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec muffinki około 20 minut. Po 5 minutach od wyjęcia z piekarnika muffinki wyjąć z formy i studzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation