Kuchnia

Przepisy

Quesadilla ze szpinakiem

Jako dodatek do pysznych trójkącików,

proponuję jogurt grecki lub sos pomidorowy.







Składniki:

4 tortille
1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach ( 450 g )
3 ząbki czosnku
100 g sera feta
200 g mozzarelli
100 g sera żółtego typu edam
2 łyżki oliwy
sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa







Sposób wykonania:

Szpinak rozmrozić. Odcisnąć z nadmiaru wody. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrojony drobno czosnek i podsmażyć chwilę. Dodać szpinak. Dusić razem około 2 minut. Patelnię zdjąć z ognia. Fetę rozdrobnić widelcem. Dodać do szpinaku i wymieszać. Farsz doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Mozzarellę i ser żółty zetrzeć na tarce. Wymieszać. Połowę tortilli posypać serem, nałożyć 1/4 farszu i posypać serem. Zamknąć tortillę ( patrz zdj. ).

Patelnię grillową posmarować oliwą. Położyć tortillę i smażyć z obu stron, by ser się rozpuścił. Można też zapiec tortillę w nagrzanym piekarniku. Należy piekarnik, wraz z blachą nagrzać do 180 C i piec tortillę ok. 4 minut. Zrumienioną tortillę kroimy na kawałki.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation